Friday, January 17, 2025

දියවැඩියා රෝගයට පලතුරුවල බලපෑම


 දියවැඩියා රෝගයට පලතුරුවල බලපෑම


ඉන්සියුලින් හෝමෝනයට ශරීරය විසින් ප්‍රතිචාර නොදැක්වීම නිසා හෝ ඉන්සියුලින් ශරීරය තුළ ප්‍රමාණවත් පරිදි නිෂ්පාදනය නොවීම නිසා රුධිරයේ තිබෙන සීනි ප්‍රමාණය පමණට වඩා ඉහළ යාම දියවැඩියාව ලෙස හැදින්වෙන අතර දියවැඩියා රෝගය පාලනය කිරීමට පලතුරු ආහාරයට ගැනීම ඉතා සුදුසු වේ.එනම් පලතුරු වල පොහොසත් පෝෂක අන්තර්ගතය නිසා දියවැඩියාව ඇති පුද්ගලයින්ගේ ආහාර වේලෙහි සැලකිය යුතු කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි, නමුත් ඒවායේ බලපෑම පරිභෝජනය කරන වර්ගය සහ ප්‍රමාණය මත රඳා පවතී. දියවැඩියා රෝගීන්ට පලතුරු බලපාන ආකාරය පහත කරුණු ඔස්සේ හදුනාගත හැකිය.


🛑 *දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා පලතුරු වල ධනාත්මක බලපෑම්* 


1. *පලතුරු තන්තු වලින් පොහොසත් වීම* 

                ඇපල්, පෙයාර්ස් සහ බෙරි වැනි පලතුරු වල තන්තු බහුල වන අතර එය ග්ලූකෝස් අවශෝෂණය මන්දගාමී කිරීමෙන් රුධිරයේ සීනි මට්ටම නියාමනය කිරීමට උපකාරී වේ.



2. *අඩු ග්ලයිසමික් ​​දර්ශකය (GI)* 

               චෙරි, මිදි සහ ස්ට්‍රෝබෙරි වැනි අඩු GI සහිත පලතුරු රුධිරයේ සීනි මට්ටමට අවම බලපෑමක් ඇති කරයි.එම නිසා මෙම පලතුරු ආහාරයට ගැනීම දියවැඩියා රෝගීන්ට ඉතා සුදුසු වේ.



3. *පලතුරු විටමින් සහ ඛනිජ වලින් අනුන වීම* 

              පලතුරු අත්‍යවශ්‍ය විටමින් (දොඩම් වල විටමින් සී වැනි) සහ ඛනිජ ලවණ (කෙසෙල් වල පොටෑසියම් වැනි) ලබා දෙයි,එය සමස්ත සෞඛ්‍යයට සහ ප්‍රතිශක්තියට සහාය වේ.



4. *එකතු කළ සීනිවලට වඩා ස්වභාවික සීනි* 

                 පලතුරු වල ඇති ස්වභාවික සීනි පිරිපහදු කළ සීනිවලට වඩා සෞඛ්‍ය සම්පන්න වන අතර තන්තු අන්තර්ගතය නිසා වඩා සෙමින් අවශෝෂණය වේ.



5. *ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණය* 

                  බ්ලූබෙරි, දෙළුම් සහ පැඟිරි පලතුරු වැනි පලතුරු ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් පොහොසත් වන අතර එමඟින් දැවිල්ල අඩු කිරීමට සහ දියවැඩියාව සම්බන්ධ සංකූලතා වැලැක්වීමට උපකාරී වේ.


🛑* *දියවැඩියා රෝගීන් සදහා පලතුරුවල අහිතකර  බලපෑම්* 


1. *ඇතැම් පලතුරු වල අධික සීනි අන්තර්ගත වීම* 

                 අඹ, අන්නාසි සහ මිදි වැනි සමහර පලතුරු වල ස්වභාවික සීනි ප්‍රමාණය ඉහළ මට්ටමක පවතින අතර ඒවා විශාල ප්‍රමාණවලින් අනුභව කළහොත් රුධිරයේ සීනි වැඩිවීමට හේතු විය හැක.



2. *අධික පරිභෝජන අවදානම් වීම* 

                අඩු GI පලතුරු පවා විශාල කොටස් අනුභව කිරීම, කාබෝහයිඩ්රේට වැඩි කිරීමට හේතු විය හැක, රුධිර ග්ලූකෝස් පාලනයට බලපායි.



3. *යුෂ සහ වියළි පලතුරු* 

                   පළතුරු යුෂ සහ වියළි පලතුරු වල සාන්ද්‍ර සීනි ඇති අතර තන්තු නොමැතිකම නිසා රුධිරයේ සීනි වේගයෙන් ඉහළ යයි.

  උදා:- වියළි මිදි


⭕ *දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා හොඳම පලතුරු (මධ්‍යස්ථ ලෙස පරිභෝජනය කරන විට):* 


▪️ඇපල්

▪️බෙරි (ස්ටෝබෙරි, බ්ලූබෙරී, රස්බෙරි)

▪️දොඩම් 

▪️පෙයාර්ස් 

▪️කීවි 

▪️පීච්

▪️කාමරංගා

▪️ඇඹරැල්ලා 

▪️අලිගැට පේර (සීනි අඩු, සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේදවලින් වැඩි)



 ⭕ *දියවැඩියා රෝගීන් සීමා කළ යුතු පලතුරු:* 


▪️හොදට ඉඳුන අඹ 

▪️අන්නාසි

▪️කොමඩු (එහි ඉහළ GI නිසා)

▪️වියළි මිදි

▪️කෙසෙල් (විශේෂයෙන් වැඩිපුර ඉදුණු)


ඒ අනුව දියවැඩියා රෝගීන් හා දියවැඩියා අවදානම සහිත පිරිස් පලතුරු ආහාරයට ගැනීමේදී ලබා ගන්නා ප්‍රමාණය හා ලබා ගන්නා වු පලතුරුවල ග්ලයිසමික් අගය පිළිබඳව සැලකිලිමත් වෙමින් පලතුරු ආහාරයට එකතු කරගන්නේ නම් ඔවුන්ගේ ශරීරයේ පැවැත්මට මෙන්ම දියවැඩියා තත්ත්වය පාලනය කර ගැනීමටද පලතුරු උපකාරි වේ.

ස්ත්‍රී පුරුෂ සමානාත්මතාවයේදී සංස්කෘතිය

 *ස්ත්‍රී පුරුෂ සමානාත්මතාවයේදී සංස්කෘතිය* ස්ත්‍රී පුරුෂ භාවය පිළිබඳ ආගමික ඉගැන්වීම්වල සංස්කෘතික වැරදි අර්ථකථන ලොව පුරා සමාජ වල ව්‍යාප්ත වී ...