Sunday, February 25, 2024

ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර - Article 09


එපමනක් නොව, ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර වේලක් තෘප්තිය ප්‍රවර්ධනය කරන අතර කුසගින්න  අඩු කිරීමෙන් බර කළමනාකරණයට උපකාරී වේ, බොහෝ විට තරබාරුකමේ අවදානමක් ඇති දියවැඩියා රෝගීන්ට එය ප්‍රයෝජනවත් විය හැකිය.   ප්‍රෝටීන් වලට කැලරි ප්‍රමාණය පාලනය කිරීමට සහ දියවැඩියා කළමනාකරණය සඳහා අත්‍යවශ්‍ය වන බර අඩු කර ගැනීමට හෝ නඩත්තු කිරීමට පහසුකම් සැලසිය හැක.

 මීට අමතරව, ප්‍රමාණවත් ප්‍රෝටීන් පරිභෝජනය මාංශ පේශි සෞඛ්‍යයට සහ නඩත්තුවට සහාය වන අතර එය සමස්ත භෞතික ක්‍රියාකාරිත්වයට සහ පරිවෘත්තීය සෞඛ්‍යයට අත්‍යවශ්‍ය වේ.  දියවැඩියාවෙන් පෙළෙන පුද්ගලයින් සඳහා මාංශ පේශි  වල මනා ක්‍රයාකාරිතව පවත්වා ගැනීම විශේෂයෙන් වැදගත් වන්නේ ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව සහ මාංශ පේශි මගින් ග්ලූකෝස් අවශෝෂණය වැඩි දියුණු කළ හැකි අතර එමඟින් වඩා හොඳ රුධිර සීනි පාලනයට මග පාදන හෙයිනි.

 තවද, අධි ප්‍රෝටීන් ආහාර වේලක් රුධිර පීඩනය අඩු කිරීම, ලිපිඩ පැතිකඩ වැඩිදියුණු කිරීම සහ හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීම මගින් හෘද වාහිනී සෞඛ්‍යයට දායක විය හැකි අතර, හෘද වාහිනී සංකූලතා ඇතිවීමේ වැඩි අවදානමක් ඇති දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා මෙවැනි ආහාර වැදගත්  වේ.

 ඉහළ ප්‍රෝටීන් සහිත ආහාර වේලක් දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා වඩා හොඳ රුධිර සීනි පාලනය, බර කළමනාකරණය, මාංශ පේශි සෞඛ්‍යය සහ හෘද වාහිනී ආරක්ෂාව ඇතුළු බොහෝ ප්‍රතිලාභ ලබා දෙයි.  ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර ,ආහාර වේලට සහ කෙටි ආහාරවලට ඇතුළත් කිරීම දියවැඩියා කළමනාකරණය ප්‍රශස්ත කිරීමට සහ සමස්ත සෞඛ්‍ය ප්‍රතිඵල වැඩිදියුණු කිරීමට ඵලදායී උපාය මාර්ගයක් විය හැකිය.  

දියවැඩියා රෝගීන් සදහා ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාරවල ඇති වැදගත්කම ..

 දියවැඩියා කළමනාකරණය සඳහා සුදුසු ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර  මොනවාද ? 🤔

 1. කෘතීමව හෝමෝන වලින් සමන්විත නොවන  මස් වර්ග .

කුකුල් මස් , හරක් මස් සහ ඌරු මස් වැනි කෘතිම  හෝමෝන වලින් නොයොදා නිශ්පාදනය කරන මාංශ වලිං  ශරිරයට  ප්‍රෝටීන්  සම්පාදනය කරයි.

 2.  මාළු 

  මේවා ප්‍රෝටීන් සහ සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේදවල විශිෂ්ට ප්‍රභවයකි.  ඔමේගා-3 මේද අම්ල වලින් පොහොසත් සැමන්, මැකරල් සහ සාඩින් වැනි මේද මාළු තෝරා ගැනීම වැදගත් වෙ.  එලෙසම විකල්ප අතර කෝඩ්, ටූනා සහ තිලාපියා වැනි මාලු වර්ගද ප්‍රෝටීන් මෙන්ම කැල්සියම් අවශ්‍ය තාවද සම්පූර්ණ කරයි .

 3. බිත්තර

: බිත්තර බහුකාර්ය සහ දැරිය හැකි ප්‍රෝටීන් ප්‍රභවයකි.  ඒවා තම්බා, තැම්බූ හෝ ඔම්ලට් ලෙස විවිධ ආකාරවලින් සකස් කළ හැකිය.  ප්‍රෝටීන් වැඩි කිරීම සඳහා සම්පූර්ණ බිත්තර හෝ බිත්තර සුදුමද බාවිතය සුදුසුය.

 4. රනිල කුලයට අයත් බෝග

 බෝංචි, පරිප්පු සහ කඩල වැනි රනිල කුලයට අයත් බෝගවල ප්‍රෝටීන් සහ තන්තු බහුල බැවින් ඒවා රුධිරයේ සීනි මට්ටම පාලනය කිරීම සඳහා වඩාත් සුදුසු වේ.  ඒවා සුප්, සලාද හෝ ප්‍රධාන කෑම වලට ඇතුළත් කර ආහාර ට ගැනීමෙන් දියවැඩියාව රෝගින්ට තම ප්‍රෝග්‍ අවශ්‍යතා සම්පූර්ණ කර ගත හැක.

 5. යෝගට්

 යෝගට් ප්‍රෝටීන් වලින් පොහොසත් වන අතර සාමාන්‍ය යෝගට් වලට සාපේක්ෂව අඩු කාබෝහයිඩ්‍රේට් වේ.  එකතු කළ සීනි අඩංගු නොවන , පැනිරසකාරක වර්ග අඩංගු නොවන යෝගට් තෝරා ගැනීමට මෙහිදි වග බලා ගත යුතුය .

 6.ඇට වර්ග සහ බීජ

 ආමන්ඩ්, walnuts, chia ඇට සහ හණ ඇට ප්‍රෝටීන්, සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද සහ තන්තු වලින් පිරී ඇත.  මේවා යෝගට් සහ සලාද සඳහා බාවීත කරයි.

 7 . කිරි

කිරි, චීස්, සහ ගෘහ චීස් වැනි අඩු මේද හෝ මේද නොවන කිරි නිෂ්පාදන සඳහා තෝරා ගත යුතුය. මේවායින් අවශ්‍ය විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ සමඟ ප්‍රෝටීන් සපයයි.

 8.Quinoa

Quinoa යනු ග්ලූටන් රහිත සම්පූර්ණ ධාන්ය වර්ගයක් වන අතර එය අත්‍යවශ්‍ය ඇමයිනෝ අම්ල නවයම අඩංගු වන අතර එය සම්පූර්ණ ප්‍රෝටීන් ප්‍රභවයක් බවට පත් කරයි.  එය සලාද සඳහා යොදා ගන්න අතර  අතුරු කෑමක් ලෙස ද යොද ගනි.

 මෙම ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර ඔබේ ආහාර වේලට ඇතුළත් කිරීමෙන්, දියවැඩියාව ඇති පුද්ගලයින්ට සමස්ත සෞඛ්‍යය සහ යහපැවැත්ම ප්‍රවර්ධනය කරන අතරම රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඵලදායි ලෙස කළමනාකරණය කළ හැකිය.

Leo Nadeesha Mayomi ,

1 st year ,

Faculty of Arts.

වප් පුන් පොහෝ දිනය

  වප් පුන් පොහෝ දිනය අසිරිමත් බෞද්ධාගමික සිදුවීම් රැසක් සිදුවුනු වැදගත් පොහෝ දිනයකි. මහා පවාරණය, දේවාවරෝහණය, සාරිපුත්ත තෙරණුවෝ ප්‍රඥාවෙන් අග...