Tuesday, October 15, 2024

ලෝක ආහාර දිනය

 


ලෝක ආහාර දිනය


2024 ලෝක ආහාර දිනයේ තේමාව වන්නේ වඩා හොඳ ජීවිතයක් සහ යහපත් අනාගතයක් සඳහා ආහාර සඳහා ඇති අයිතිය යන්නයි.


ලෝක ආහාර දිනය සෑම වසරකම ඔක්තෝබර් 16 දින සමරනු ලැබේ. කුසගින්නෙන් හා මන්දපෝෂණයෙන් තොර ලෝකයක් පිළිබඳ දැක්ම සාක්ෂාත් කර ගැනීමට අප සැමට කාර්යභාරයක් තිබේ. අර්බුදකාරී කාලවලදී තිරසාර පුරුදු මඟ හැරීමට අප ඉඩ නොදිය යුතුය. අපට සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර තෝරා ගැනීම් කළ හැකි අතර ආහාර නාස්තිය අවම කිරීම සඳහා අපගේ කොටස කළ හැකිය. ඊට අමතරව, රජයන්ට, ව්‍යවසායන්ට සහ සංවිධානවලට ඔවුන්ගේ දැනුම බෙදාහදා ගත හැකි අතර තිරසාර, ඔරොත්තු දෙන ආහාර පද්ධති සහ ජීවනෝපාය සඳහා සහාය දැක්විය හැකිය. එක්ව, අපට අපගේ ලෝකය වර්ධනය කිරීමට, පෝෂණය කිරීමට සහ පවත්වා ගැනීමට හැකිය.


⭕ලෝක ආහාර දිනය යනු කුමක්ද?


ලෝක ආහාර දිනය යනු 1945 දී එක්සත් ජාතීන්ගේ ආහාර හා කෘෂිකර්ම සංවිධානය පිහිටුවීමේ දිනය සැමරීම සඳහා සෑම වසරකම ඔක්තෝබර් 16 වන දින ලොව පුරා සමරනු ලබන ජාත්‍යන්තර දිනයකි. මෙම දිනය කුසගින්න සහ ආහාර සුරක්ෂිතතාව පිළිබඳ වෙනත් බොහෝ සංවිධාන විසින් පුළුල් ලෙස සමරනු ලැබේ. ලෝක ආහාර වැඩසටහන, ලෝක සෞඛ්‍ය සංවිධානය සහ කෘෂිකාර්මික සංවර්ධනය සඳහා වූ ජාත්‍යන්තර අරමුදල. WFP හට 2020 සඳහා සාමය සඳහා වූ නොබෙල් ත්‍යාගය හිමි වූයේ කුසගින්න මැඩපැවැත්වීමට, ගැටුම් ප්‍රදේශවල සාමයට දායක වීමට සහ යුද්ධය සහ ගැටුම් සඳහා ආයුධයක් ලෙස කුසගින්න භාවිතය නැවැත්වීමට ප්‍රමුඛ කාර්යභාරයක් ඉටු කිරීම සඳහා ඔවුන් දැරූ උත්සාහයන් සඳහා ය.


ලෝකයේ ගොවීන් තවමත් ගෝලීය ජනගහනයට වඩා වැඩි පෝෂණය සඳහා ප්‍රමාණවත් ආහාර නිෂ්පාදනය කරයි, කුසගින්න දිගටම පවතී. නැවත නැවතත් කාලගුණික කම්පන, ගැටුම්, ආර්ථික පසුබෑම, අසමානතාවය සහ වසංගතය හේතුවෙන් ලොව පුරා මිලියන 733 ක ජනතාවක් කුසගින්නෙන් පෙළෙති. මෙය වඩාත් දරුණු ලෙස බලපාන්නේ දුප්පතුන්ට සහ අවදානමට ලක්වූවන්ට වන අතර, ඔවුන්ගෙන් බොහෝ දෙනෙක් කෘෂිකාර්මික කුටුම්භයන් වන අතර, රටවල් පුරා සහ ඇතුළත පුළුල් වන අසමානතාවයන් පිළිබිඹු කරයි. වාතය සහ ජලයෙන් පසු තුන්වන මූලික මිනිස් අවශ්‍යතාවය ආහාර වේ - සෑම කෙනෙකුටම ප්‍රමාණවත් ආහාර සඳහා අයිතිය තිබිය යුතුය. ආහාර, ජීවිතය සහ නිදහස, රැකියාව සහ අධ්‍යාපනය වැනි මානව හිමිකම් මානව හිමිකම් පිළිබඳ විශ්ව ප්‍රකාශනය සහ නීත්‍යානුකූලව බැඳී සිටින ජාත්‍යන්තර සම්මුතීන් මගින් පිළිගනු ලැබේ.

ආහාර' යන්නෙන් අදහස් කරන්නේ විවිධත්වය, පෝෂණය, දැරිය හැකි මිල, ප්‍රවේශ්‍යතාව සහ ආරක්ෂාවයි. අපගේ ක්ෂේත්‍රවල, මාළු දැල්වල, වෙළෙඳ පොළවල සහ අපගේ මේසවල, ​​සියලු දෙනාගේ ප්‍රයෝජනය සඳහා වඩා විශාල පෝෂ්‍යදායී ආහාර විවිධත්වයක් තිබිය යුතුය.


ලෝකයේ බිලියන 2.8 කට අධික ජනතාවකට සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් ලබා ගැනීමට හැකියාවක් නැත. සෞඛ්‍ය සම්පන්න නොවන ආහාර යනු සියලුම ආකාරයේ මන්දපෝෂණය සඳහා ප්‍රධානතම හේතුවයි - මන්දපෝෂණය, ක්ෂුද්‍ර පෝෂක ඌනතා සහ තරබාරුකම, දැන් බොහෝ රටවල පවතින, සමාජ-ආර්ථික පන්ති හරහා කපා හැරේ. එහෙත් අද බොහෝ දෙනෙක් කුසගින්නෙන් පෙළෙන අතර සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් ලබා ගැනීමට නොහැකිව සිටිති. වඩාත් අවදානමට ලක්විය හැකි පුද්ගලයින්ට බොහෝ විට සෞඛ්‍යයට අහිතකර විය හැකි ප්‍රධාන ආහාර හෝ අඩු මිල අධික ආහාර මත යැපීමට බල කෙරෙන අතර අනෙක් අය නැවුම් හෝ විවිධ ආහාර නොමැතිකම, සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් තෝරා ගැනීමට අවශ්‍ය තොරතුරු නොමැතිකම හෝ පහසුව සඳහා තෝරා ගැනීම වැනි දේවලින් පීඩා විඳිති.

ගැටුම්, ආන්තික කාලගුණික සිදුවීම් සහ ආර්ථික කම්පනවල සංකලනයක් මගින් මෙහෙයවනු ලබන දිග්ගැස්සුනු හෝ දිගුකාලීන අර්බුද හේතුවෙන් කුසගින්න සහ මන්දපෝෂණය තවදුරටත් උත්සන්න වේ. කෘෂි ආහාර පද්ධති, සමස්තයක් ලෙස, ආපදා සහ අර්බුදවලට, විශේෂයෙන් දේශගුණික විපර්යාසවල බලපෑම්වලට ගොදුරු විය හැකි නමුත් ඒ සමඟම, ඒවා දූෂණය ජනනය කරයි, පස, ජලය සහ වාතය හායනය කරයි, සහ හරිතාගාර වායු විමෝචනයට සහ ජෛව විවිධත්වය අහිමි වීමට දායක වේ.


කෘෂි ආහාර පද්ධති පරිවර්තනය කිරීමෙන්, දේශගුණික විපර්යාස අවම කිරීමට සහ සැමට සාමකාමී, ඔරොත්තු දෙන සහ ඇතුළත් ජීවනෝපායන් සඳහා සහාය වීමට විශාල හැකියාවක් ඇත.


⭕ආහාර පද්ධති සහ පරිසරය


අප ආහාර නිෂ්පාදනය කරන ආකාරය සහ පරිභෝජනය කරන ආකාරය අපගේ පරිසරය සමඟ ගැඹුරින් සම්බන්ධ වේ. SDG2 - Zero Hunger හි මධ්‍යයේ ආහාර ඇත්ත වශයෙන්ම පවතින අතර, එය සියලු තිරසාර සංවර්ධන ඉලක්ක සපුරා ගැනීම සඳහා වැදගත් අංගයකි. අද අප මුහුණ දෙන ජෛව විවිධත්වය නැතිවීම, දේශගුණික විපර්යාස සහ පරිසර දූෂණය යන ත්‍රිත්ව ග්‍රහලෝක අර්බුදය විසඳීම සඳහා අපගේ ආහාර පද්ධති පරිවර්තනය කිරීම අත්‍යවශ්‍ය වේ.


⭕ලෝක ආහාර සංසදය 2024


එක්සත් ජාතීන්ගේ ආහාර හා කෘෂිකර්ම සංවිධානය (FAO) විසින් සත්කාරකත්වය සපයනු ලබන ස්වාධීන හවුල්කරුවන්ගේ ජාලයක් ලෙස 2021 දී දියත් කරන ලද ලෝක ආහාර සංසදය (WFF), වඩා හොඳ ආහාර අනාගතයක් සඳහා කෘෂි ආහාර පද්ධති සක්‍රීයව හැඩගස්වා ගැනීමේ ප්‍රමුඛ ගෝලීය වේදිකාව ලෙස ක්‍රියා කරයි. තිරසාර සංවර්ධන ඉලක්ක (SDGs) සාක්ෂාත් කර ගැනීම. තරුණ ක්‍රියාකාරකම්, විද්‍යාව සහ නවෝත්පාදන සහ ආයෝජන හරහා, WFF(World Food Forum) විසින් නව ක්‍රියාකාරී මාර්ග සහ සියලු දෙනාටම වඩාත් තිරසාර, ඔරොත්තු දෙන, ඇතුළත් සහ කුසගින්නෙන් තොර අනාගතයක් සාක්ෂාත් කර ගැනීම සඳහා දේශීය, කලාපීය සහ ගෝලීය මට්ටමින් කෘෂිකාර්මික බලපෑම් සඳහා බහු-ආංශික හවුල්කාරිත්වයක් ඇති කරයි. .


WFF වාර්ෂික ප්‍රමුඛ උත්සවය ඔක්තෝබර් 14 සිට 18 දක්වා ඉතාලියේ රෝමයේ එක්සත් ජාතීන්ගේ ආහාර හා කෘෂිකර්ම සංවිධානයේ (FAO) මූලස්ථානයේදී සහ අන්තර්ජාලය හරහා පැවැත්වේ. එය ලෝක විශේෂඥයින් එක්රැස් කරනු ඇත.

WFF වාර්ෂික ප්‍රමුඛ උත්සවය ඔක්තෝබර් 14 සිට 18 දක්වා ඉතාලියේ රෝමයේ එක්සත් ජාතීන්ගේ ආහාර හා කෘෂිකර්ම සංවිධානයේ (FAO) මූලස්ථානයේදී සහ අන්තර්ජාලය හරහා පැවැත්වේ. එය "සැමට හොඳ ආහාර, අද සහ හෙට සඳහා" යන තේමාව වටා සෑම වයස් කාණ්ඩයකම ලෝක ප්‍රවීණයන්, ආවේගශීලී වෙනස්කම් කරන්නන් සහ දූරදර්ශී නායකයින් එක් කරනු ඇත.

වප් පුන් පොහෝ දිනය

  වප් පුන් පොහෝ දිනය අසිරිමත් බෞද්ධාගමික සිදුවීම් රැසක් සිදුවුනු වැදගත් පොහෝ දිනයකි. මහා පවාරණය, දේවාවරෝහණය, සාරිපුත්ත තෙරණුවෝ ප්‍රඥාවෙන් අග...