Thursday, February 29, 2024

ධාන්‍ය - Article 11

 


ධාන්‍ය සමබර  උදෑසන ආහාර වේලක්වේ.

 සීරියල්, සහිත සර්වසම්පූර්ණ උදෑසන ආහාර වේලක් ලෙස ධාන්‍ය හැදින්විය හැක. ළමා කාලයේ සිට වැඩිහිටිභාවය දක්වා, ධාන්‍ය වර්ග බොහෝ දෙනෙකුට ගුනදායක වේ. 

 ධාන්‍ය වලට දීර්ග ඉතිහාසයක් සහ පරිණාමයක් ඇත.

 මුල් ශිෂ්ටාචාරයන් ජලය සමඟ මිශ්‍ර ධාන්‍ය පරිභෝජනය කර ඇත. ධාන්‍ය වල ඉතිහාසය වසර දහස් ගණනක් ඈතට දිව යයි.  කෙසේ වෙතත්, අද අප දන්නා පරිදි නවීන  උදෑසන ආහාරයක් ලෙස  ධාන්‍ය භාවිතය  19 වන සියවසේ අගභාගයේදී ජෝන් හාවි කෙලොග් සහ සී.ඩබ්ලිව්.පෝස්ට් වැනි අය ඉස්මතු කරන ලද සංකල්ප වේ.මොවුන් මේව ආර්තික ප්‍රතිලාභ මත වෙලදපලට ඉදිරිපත් කරන ලදී.  මුලදී ඔවුන්ගේ සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ සඳහා ප්‍රචාරණය කරන ලද මෙම මුල් ධාන්‍ය  වර්ග සරල, බොහෝ විට මෘදු වූ අතර මූලික වශයෙන් තිරිඟු හෝ බඩ ඉරිඟු වලින් සාදන ලදී.

 ධාන්‍ය වල විවිධත්වය සහ නවමුහුනු වරක් ඇත.හේතු කිහිපයක් නිසා සමබර ආහාර වේලක කොටසක් ලෙස දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා ධාන්‍ය අනුභව කිරීම අත්‍යවශ්‍ය වේ.  ධාන්‍ය  වල  කාබෝහයිඩ්රේට සැලකිය යුතු ප්‍රභවයක් වන අතර එය දියවැඩියා රෝගීන්ගෙ  ශරීරයට ශක්තිය සැපයීමට උපකාර වේ.  කෙසේ වෙතත්, සියලුම කාබෝහයිඩ්රේට සමාන නොවන අතර, ග්ලයිසමික් ​​දර්ශකය (GI) අවබෝධ කර ගැනීම රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඵලදායී ලෙස කළමනාකරණය කිරීම සඳහා ඉතා වැදගත් වේ.  ග්ලයිසමික් මගින් කාබෝහයිඩ්‍රේට් අඩංගු ආහාර කෙතරම් ඉක්මනින් රුධිර ග්ලූකෝස් මට්ටම ඉහළ නංවනවාද යන්න මනිනු ලබයි.  අඩු හෝ මධ්‍යස්ථ ග්ලයිසමික්  සහිත සම්පූර්ණ ධාන්‍ය තෝරා ගැනීමෙන් දියවැඩියා රෝගීන්ට දවස පුරා ස්ථාවර රුධිර සීනි මට්ටම පවත්වා ගැනීමට උපකාරී වේ.

 සම්පූර්ණ ධාන්‍යවල තන්තු බහුල වන අතර එය දියවැඩියා පාලනය සඳහා වැදගත් කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි.  තන්තු රුධිර ප්‍රවාහයේ සීනි අවශෝෂණය මන්දගාමී කරයි, ආහාර ගැනීමෙන් පසු රුධිරයේ ග්ලූකෝස් මට්ටම වේගයෙන් ඉහළ යාම වළක්වයි.  මීට අමතරව, තන්තු තෘප්තිය ප්‍රවර්ධනය කරයි, දියවැඩියා රෝගීන්ට අවශ්‍ය ශක්තිය සම්පාදනය ට උපකාර කරයි, එය බර කළමනාකරණයට උපකාරී වනවා ක් මෙන්ම දියවැඩියාව පාලනය කිරීමේ තීරණාත්මක අංගයකි.

ඕට්ස්, නිවුඩ්ඩ පිටි සහ සම්පූර්ණ තිරිඟු ධාන්‍ය  වැනි සම්පූර්ණ ධාන්‍ය තන්තු වල ඉහළ තන්තු අන්තර්ගතය නිසා දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා මනාව සුදුසු වේ.

 ධාන්‍ය වර්ග අඩංගු නිශ්පාදන  තෝරාගැනීමේදී, පෝෂණ ලේබල ප්‍රවේශමෙන් කියවීම වැදගත් වන අතර සීනි වැඩි වශයෙන් අඩංගු නිශ්පාදන  වලින් දියවැඩියා රෝගින්  වැළකී සිටීම වැදගත් වේ.  පැණිරස ධාන්‍ය වර්ග රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඉහළ යාමට හේතු විය හැකි අතර එය සීමා කිරීම හෝ සම්පූර්ණයෙන්ම වළක්වා ගත යුතුය.  ඒ වෙනුවට, සීනි එකතු නොකළ ධාන්‍ය වර්ග තෝරාගැනීම වැදගත් වෙ. අවම වශයෙන් තන්තු ග්‍රෑම් 3-5ක් අඩංගු ධාන්‍ය නිශ්පාදන ලබා  ගැනීම වැදගත් ය.

 දියවැඩියා පාලනය සඳහා ධාන්‍ය වර්ග තෝරාගැනීමේදී සලකා බැලිය යුතු තවත් කරුණක් වන්නේ ග්ලයිසමික් ​​දර්ශකය (GI) ය.  අඩු GI සහිත ආහාර ජීර්ණය වී වඩා සෙමින් අවශෝෂණය වන අතර, එහි ප්‍රතිඵලයක් ලෙස රුධිරයේ සීනි මට්ටම මන්දගාමී හා ක්‍රමයෙන් ඉහළ යයි.  පිරිපහදු කළ ධාන්‍යවලට සාපේක්ෂව සම්පූර්ණ ධාන්‍ය සාමාන්‍යයෙන් අඩු GI ඇති අතර, ඒවා දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා වඩා හොඳ තේරීමක් කරයි.

 තන්තු සැපයීමට සහ රුධිර සීනි පාලනයට උපකාර කිරීමට අමතරව, සම්පූර්ණ ධාන්‍ය   විටමින්, ඛනිජ සහ ප්‍රතිඔක්සිකාරක ඇතුළු අත්‍යවශ්‍ය  පෝශය  පදාර්ථ රාශියක් ලබා දෙයි.  මෙම පෝෂ්‍ය පදාර්ථ සමස්ත සෞඛ්‍යය සඳහා වැදගත් වන අතර දියවැඩියාව හා සම්බන්ධ හෘද රෝග සහ ආඝාතය වැනි සංකූලතා ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

 දියවැඩියා ආහාර වේලට ධාන්‍ය ඇතුළත් කිරීම සඳහා, කොටස් ප්‍රමාණය කෙරෙහි අවධානය යොමු කිරීම සහ අධික ලෙස ආහාර ගැනීමෙන් වැළකී සිටීම වැදගත්ය.  විශේෂිත ධාන්‍ය  වර්ග සහ පුද්ගල පෝෂණ අවශ්‍යතා මත පදනම්ව ධාන්‍ය සඳහා සාමාන්‍ය  ප්‍රමාණය කෝප්ප 1/2 සිට 1 දක්වා වෙනස්  වේ.  යෝගට් හෝ ඇට වර්ග වැනි ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර සමඟ ධාන්‍ය සම්බන්ධ කිරීම තවදුරටත් රුධිර සීනි මට්ටම ස්ථාවර කිරීමට සහ තෘප්තිය ප්‍රවර්ධනය කිරීමට උපකාරී වේ.

 ධාන්‍ය වර්ග  තෝරාගෙන නිවැරදි ව තෝරාගැනීමෙන්  සමබර ආහාර වේලක කොටසක් ලෙස පරිභෝජනය කරන විට දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා පෝෂ්‍යදායී සහ පහසු විකල්පයක් විය හැකිය.  පිරිපහදු නොකල  ධාන්‍ය විකල්ප තෝරා ගැනීමෙන්, සීනි එකතු කිරීමෙන් වැළකීම සහ කොටස් ප්‍රමාණය කෙරෙහි අවධානය යොමු කිරීමෙන්, දියවැඩියා රෝගීන්ගේ රුධිර සීනි පාලනයට සහ සමස්ත සෞඛ්‍යයට දායක විය හැක.  

 දියවැඩියා රෝගීන්ට ප්‍රයෝජනවත් විය හැකි ධානය වර්ග සඳහා උදාහරණ දහයක් මෙන්න:

 1. *Quinoa*: 

ප්‍රෝටීන්, තන්තු, සහ මැග්නීසියම් ඇතුළු විවිධ විටමින් සහ ඛනිජ ලවණවලින් පිරුණු ග්ලූටන් රහිත ධාන්ය වර්ගයක්, ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව වැඩි දියුණු කිරීමට සම්බන්ධ වේ.

 2. *ඕට්ස්*:

 ද්‍රාව්‍ය තන්තු වලින් ඉහළ, ඕට්ස් රුධිරයේ සීනි මට්ටම නියාමනය කිරීමට සහ LDL කොලෙස්ටරෝල් අඩු කිරීමට උපකාරී වන අතර එය දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා හෘද සෞඛ්‍ය සම්පන්න තේරීමක් කරයි.

 3. *දුඹුරු සහල්*:

සුදු සහල් වලට වඩා වැඩි තන්තු සහ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ අඩංගු වන අතර, රුධිරයේ සීනි මට්ටම ස්ථාවර කිරීමට සහ දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

 4. *බාර්ලි*: බීටා-ග්ලූකන් තන්තු වලින් පොහොසත්, බාර්ලි ග්ලූකෝස් අවශෝෂණය මන්දගාමී කරයි, එය රුධිරයේ සීනි මට්ටම කළමනාකරණය කිරීම සඳහා විශිෂ්ට තේරීමක් කරයි.

 5. *අම්බෙලිෆර්*:

  අම්බෙලිෆර් යනු තිරිඟු නොවන අතර ග්ලූටන් රහිත  බීජයකි. එහි දියවැඩියා විරෝධී බලපෑම් ඇති කළ හැකි සංයෝගයක් වන රූටින් අඩංගු වන අතර තන්තු සහ ප්‍රෝටීන් පොහොසත් වේ.

 6. *මෙනේරි*: මැග්නීසියම් වලින් පොහොසත් ග්ලූටන් රහිත ධාන්‍ය වර්ගයක්, මෙනේරි රුධිරයේ සීනි මට්ටම නියාමනය කිරීමට සහ ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වේ.

 7. *Farro*: 

තන්තු සහ ප්‍රෝටීන් වලින් ඉහළ, Farro හි GI අඩු බැවින් රුධිරයේ සීනි මට්ටම පාලනය කිරීමට බලාපොරොත්තු වන දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා එය සුදුසු විකල්පයකි.

 8. *Amaranth*: ප්‍රෝටීන්, තන්තු සහ ක්ෂුද්‍ර පෝෂක වලින් සපිරි   අමරන්ත් රුධිරයේ සීනි මට්ටම අඩු කිරීමට සහ දියවැඩියාව හා සම්බන්ධ දැවිල්ල අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

 9. *Wild rice *: 

පෝෂ්‍ය පදාර්ථ බහුල සහ තන්තු බහුල, Wild rice  වල ග්ලුටමින්  සුදු සහල් වලට වඩා අඩු බැවින් එය රුධිර සීනි පාලනය සඳහා වඩා හොඳ විකල්පයකි.

 10. *සම්පූර්ණ තිරිඟු (පිරිපහදු නොකල)*: තිරිඟු නිෂ්පාදන තෝරාගැනීමේදී, පිරිපහදු කළ තිරිඟුවලට වඩා සම්පූර්ණ තිරිඟු තෝරා ගැනීමෙන් වැඩි තන්තු සහ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ ලබා දෙන අතර වඩා හොඳ රුධිර සීනි කළමනාකරණය ප්‍රවර්ධනය කරයි.

 අවසාන වශයෙන්, දියවැඩියා ආහාර වේලට විවිධ ධාන්‍ය වර්ග ඇතුළත් කිරීමෙන් අත්‍යවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ ලබා දීමට, තෘප්තිය ප්‍රවර්ධනය කිරීමට සහ රුධිරයේ සීනි මට්ටම නියාමනය කිරීමට උපකාරී වේ.  කෙසේ වෙතත්, සෞඛ්‍ය සම්පන්න ධාන්‍ය පරිභෝජනය කරන විට පවා, කොටස් පාලනය සහ කාබෝහයිඩ්‍රේට් පරිභෝජනය අධීක්ෂණය කිරීම දියවැඩියා කළමනාකරණයේ තීරණාත්මක අංගයන් වේ.

E .M.Nadeesha Mayomi ,

1st year ,

Faculty of Arts.

Wednesday, February 28, 2024

පලා වර්ග - Article 10

 පලා


වර්ග සමස්ත සෞඛ්‍ය සහ යහපැවැත්ම සඳහා අත්‍යවශ්‍ය කාර්යභාරයක් ඉටු කරන විටමින්, ඛනිජ ලවණ සහ ප්‍රතිඔක්සිකාරක කිරීම ට උපකාර ව්‍ර්. නිදසුනක් වශයෙන්, ඒවා ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතියට සහාය වන විටමින් C සහ රුධිර කැටි ගැසීම නියාමනය කිරීමට උපකාරී වන විටමින් K වලින් බහුල වේ.  එපමණක් නොව, කොළ පැහැති කොළවල ඇති ලුටීන් සහ සීඇක්සැන්ටින් වැනි ප්‍රතිඔක්සිකාරක මගින් ඇස්වලට බලපාන දියවැඩියාවේ පොදු සංකූලතාවයක් වන දියවැඩියා රෙටිනෝපතියෙන් ආරක්ෂා විය හැකිය.

 කොළ පැහැති පලාවර්ග  නිතිපතා පරිභෝජනය කිරීම දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට සම්බන්ධ වී ඇත.  අධ්‍යයනවලින් පෙන්නුම් කර ඇත්තේ මෙම එළවළු වලින් පොහොසත් ආහාරයක් ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව වැඩි දියුණු කිරීම, දැවිල්ල අඩු කිරීම සහ වඩා හොඳ රුධිර සීනි පාලනය ප්‍රවර්ධනය කළ හැකි බවයි.

 කොළ පැහැති පලාවර්ග  ආහාර වේලට ඇතුළත් කිරීම සරල හා රසවත් විය හැකිය.  ඒවා සලාද ලෙස පිසීමෙන් තොරව රස විඳිය හැකිය, අතුරු කෑමක් ලෙසද ආහාරයට ගත හැකිය, නැතහොත් සුප් වර්ග වලට මිශ්‍ර කර ගත හැකිය.  දියවැඩියා රෝගීන්ට ඔවුන්ගේ ආහාර වේලෙහි ප්‍රධාන ආහාරය බවට පත් කර ගැනීමෙන්, ඔවුන්ගේ සමස්ත සෞඛ්‍යයට සහය වීමට සහ ඔවුන්ගේ තත්වය වඩා හොඳින් කළමනාකරණය කර ගත හැකිය.

දියවැඩිය රෝගීන් සදහ පලාවර්ග වල ඇති වැදගත් කම  තව දුරටත්......,

 1. *අඩු ග්ලයිසමික් ​​දර්ශකය (GI) සහිත වීම*:  

නිවිති  , ගොටුකොල වැනි බොහෝ කොළ පැහැති පලාවර්ග  වල අඩු ග්ලයිසමික් ​​දර්ශකයක් ඇත, එයින් අදහස් කරන්නේ ඒවා රුධිරයේ සීනි මට්ටම ක්‍රමයෙන් ඉහළ යාමට හේතු වේ...

 2. අධික තන්තු අන්තර්ගතය නිසා

කොළ පැහැති පලාවර්ග  වල ආහාරමය තන්තු වලින් පොහොසත් වන අතර එමඟින් රුධිර ප්‍රවාහයේ ග්ලූකෝස් අවශෝෂණය මන්දගාමී කරයි, ස්ථාවර රුධිර සීනි මට්ටම ප්‍රවර්ධනය කරයි සහ බර කළමනාකරණයට උපකාරී වේ.

 3. පෝෂක ඝනත්වය සදහා වැදගත් වෙ.

මෙම පලාවර්ග වල විටමින් C, විටමින් K, ෆෝලේට් සහ පොටෑසියම් වැනි අත්‍යවශ්‍ය විටමින් සහ ඛනිජ වලින් පිරී ඇති අතර, ඒවා සමස්ත සෞඛ්‍යයට සහාය වන අතර දියවැඩියාව හා සම්බන්ධ සංකූලතා වලට එරෙහිව සටන් කිරීමට උපකාරී වේ.

 4. ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුනය ඇති කිරීම ට

කොළ පැහැති පලාවර්ග  වල ලුටීන් සහ සීඇක්සැන්ටින් වැනි ප්‍රතිඔක්සිකාරක බහුල වන අතර, ඒවා රෙටිනෝපති වැනි දියවැඩියා සංකූලතා වලින් ආරක්ෂා වීමට උපකාරී වේ.

 5. හෘද සෞඛ්‍යයට  

කොළ පැහැති එළවළු වල ඇති අධික තන්තු සහ පොටෑසියම් අන්තර්ගතය දියවැඩියාවෙන් පෙළෙන පුද්ගලයින්ගේ පොදු රෝගාබාධ වන රුධිර පීඩනය අඩු කිරීමට සහ හෘද වාහිනී රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

 6. *බර කළමනාකරණයට*: 

කොළ පැහැති පලාවර්ග  ආහාර වේලට ඇතුළත් කිරීම, ඒවායේ අඩු කැලරි සහ කාබෝහයිඩ්‍රේට් ප්‍රමාණය නිසා බර කළමනාකරණයට උපකාර වන අතර, දියවැඩියා රෝගීන්ට දියවැඩියා කළමනාකරණය සඳහා අත්‍යවශ්‍ය වන නිරෝගී බරක් ලබා ගැනීමට සහ පවත්වා ගැනීමට උපකාරී වේ.

 7. *ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව වැඩි දියුණු කිරීමට*: 

අධ්‍යයනවලදී සොයාගෙන   ඇත්තේ කොළ පැහැති පලාවර්ග  වලින් පොහොසත් ආහාර මගින් ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව වැඩි දියුණු කළ හැකි බවත්, සෛල ඉන්සියුලින් වලට වඩාත් ප්‍රතිචාර දක්වන බවත් ග්ලූකෝස් අවශෝෂණය වැඩි දියුණු කරන බවත්ය.

 8. * *සජලනය අවම කිරීමට **: 

සලාද කොළ සහ නිවිති වැනි බොහෝ කොළ පැහැති කොළ එළවළු වල ඉහළ ජල අන්තර්ගතයක් ඇති අතර, දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා ඉතා වැදගත් වන සජලනය සඳහා දායක වන අතර සමස්ත යහපැවැත්ම ප්‍රවර්ධනය කරයි.

 9. *ආහාර ජීර්ණ සෞඛ්‍යයට *: 

කොළ පැහැති එළවලු වල ඇති තන්තු මගින් ආහාර දිරවීමේ සෞඛ්‍යයට සහය වන්නේ නිතිපතා මලපහ කිරීම ප්‍රවර්ධනය කිරීම සහ මලබද්ධය වැළැක්වීම, එය ආමාශ ආන්ත්රයික ගැටළු වලට මුහුණ දිය හැකි දියවැඩියා පුද්ගලයින්ට විශේෂයෙන් වැදගත් වේ.

 10. *ඉවුම් පිහුම් වල බහුකාර්යතාවට *: 

කොළ පැහැති කොළ එළවළු බහුකාර්ය වන අතර, සලාද සහ කලවම් කිරීමේ සිට සුප් සහ ස්මූති දක්වා විවිධ කෑම වර්ග වලට ඇතුළත් කළ හැකි අතර, දියවැඩියා රෝගීන්ට විවිධාකාර සහ පෝෂ්‍යදායී ආහාර වේලක් භුක්ති විඳීමට පහසු වේ.

 මීට අමතරව, 

සලාද, ඔම්ලට්, සුප්  හෝ බැදපු ආහාර වලට  නිවිති  එකතු කිරීමෙන් දියවැඩියාව පාලනය කිරීමට  හැක..  නිවිති වල කැලරි සහ කාබෝහයිඩ්‍රේට් අඩු නමුත් තන්තු, විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ වලින් ඉහළ බැවින් රුධිරයේ සීනි මට්ටම ස්ථාවර කිරීමට සහ ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වේ.

 ඖෂධීය ශාකයක් වන ගොටුකොළ , රුධිර සංසරණය වැඩි දියුණු කිරීමට, දැවිල්ල අඩු කිරීමට සහ තුවාල සුව කිරීමට සහාය වීමට ඇති හැකියාව නිසා දියවැඩියා රෝගීන්ට ප්‍රයෝජනවත් වේ - මේ සියල්ල දියවැඩියාව සහ එහි සංකූලතා කළමනාකරණය සඳහා වැදගත් වේ. 

 හාතාවාරිය දියවැඩියා විරෝධී ගුණ පෙන්නුම් කර ඇති සැපෝනින් සහ ෆ්ලේවනොයිඩ් වැනි ජෛව ක්‍රියාකාරී සංයෝගවල ඉහළ අන්තර්ගතය නිසා දියවැඩියාව පාලනය කිරීමට උපකාරී වේ.  මෙම සංයෝග ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව වැඩි දියුණු කරයි, රුධිරයේ සීනි මට්ටම නියාමනය කරයි, සහ ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු කරයි, දියවැඩියා රෝගීන්ට ප්‍රයෝජනවත් විය හැකිය. 

 ගෝවා වල ඇති  අදික තන්තු ප්‍රමාණය දියවැඩියා රෝගින්ගෙ  රුදිරය ස්තාවරව පවත්වා ගැනීමට උපකාර වෙ.

 *Costus igenu ශාකය  

ඉන්දියාවේ ඇති ඉන්සියුලින් බහුල පැලෑටි යකි.මෙවා ආහාරයට ගැනිමෙන් රුදිරගත ග්ලූකෝස් මට්ටම අඩු වන බවට සොය ගෙන ඇත.

Leo Nadeesha Mayomi ,

1st year ,

Faculty of Arts

Sunday, February 25, 2024

ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර - Article 09


එපමනක් නොව, ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර වේලක් තෘප්තිය ප්‍රවර්ධනය කරන අතර කුසගින්න  අඩු කිරීමෙන් බර කළමනාකරණයට උපකාරී වේ, බොහෝ විට තරබාරුකමේ අවදානමක් ඇති දියවැඩියා රෝගීන්ට එය ප්‍රයෝජනවත් විය හැකිය.   ප්‍රෝටීන් වලට කැලරි ප්‍රමාණය පාලනය කිරීමට සහ දියවැඩියා කළමනාකරණය සඳහා අත්‍යවශ්‍ය වන බර අඩු කර ගැනීමට හෝ නඩත්තු කිරීමට පහසුකම් සැලසිය හැක.

 මීට අමතරව, ප්‍රමාණවත් ප්‍රෝටීන් පරිභෝජනය මාංශ පේශි සෞඛ්‍යයට සහ නඩත්තුවට සහාය වන අතර එය සමස්ත භෞතික ක්‍රියාකාරිත්වයට සහ පරිවෘත්තීය සෞඛ්‍යයට අත්‍යවශ්‍ය වේ.  දියවැඩියාවෙන් පෙළෙන පුද්ගලයින් සඳහා මාංශ පේශි  වල මනා ක්‍රයාකාරිතව පවත්වා ගැනීම විශේෂයෙන් වැදගත් වන්නේ ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව සහ මාංශ පේශි මගින් ග්ලූකෝස් අවශෝෂණය වැඩි දියුණු කළ හැකි අතර එමඟින් වඩා හොඳ රුධිර සීනි පාලනයට මග පාදන හෙයිනි.

 තවද, අධි ප්‍රෝටීන් ආහාර වේලක් රුධිර පීඩනය අඩු කිරීම, ලිපිඩ පැතිකඩ වැඩිදියුණු කිරීම සහ හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීම මගින් හෘද වාහිනී සෞඛ්‍යයට දායක විය හැකි අතර, හෘද වාහිනී සංකූලතා ඇතිවීමේ වැඩි අවදානමක් ඇති දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා මෙවැනි ආහාර වැදගත්  වේ.

 ඉහළ ප්‍රෝටීන් සහිත ආහාර වේලක් දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා වඩා හොඳ රුධිර සීනි පාලනය, බර කළමනාකරණය, මාංශ පේශි සෞඛ්‍යය සහ හෘද වාහිනී ආරක්ෂාව ඇතුළු බොහෝ ප්‍රතිලාභ ලබා දෙයි.  ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර ,ආහාර වේලට සහ කෙටි ආහාරවලට ඇතුළත් කිරීම දියවැඩියා කළමනාකරණය ප්‍රශස්ත කිරීමට සහ සමස්ත සෞඛ්‍ය ප්‍රතිඵල වැඩිදියුණු කිරීමට ඵලදායී උපාය මාර්ගයක් විය හැකිය.  

දියවැඩියා රෝගීන් සදහා ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාරවල ඇති වැදගත්කම ..

 දියවැඩියා කළමනාකරණය සඳහා සුදුසු ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර  මොනවාද ? 🤔

 1. කෘතීමව හෝමෝන වලින් සමන්විත නොවන  මස් වර්ග .

කුකුල් මස් , හරක් මස් සහ ඌරු මස් වැනි කෘතිම  හෝමෝන වලින් නොයොදා නිශ්පාදනය කරන මාංශ වලිං  ශරිරයට  ප්‍රෝටීන්  සම්පාදනය කරයි.

 2.  මාළු 

  මේවා ප්‍රෝටීන් සහ සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේදවල විශිෂ්ට ප්‍රභවයකි.  ඔමේගා-3 මේද අම්ල වලින් පොහොසත් සැමන්, මැකරල් සහ සාඩින් වැනි මේද මාළු තෝරා ගැනීම වැදගත් වෙ.  එලෙසම විකල්ප අතර කෝඩ්, ටූනා සහ තිලාපියා වැනි මාලු වර්ගද ප්‍රෝටීන් මෙන්ම කැල්සියම් අවශ්‍ය තාවද සම්පූර්ණ කරයි .

 3. බිත්තර

: බිත්තර බහුකාර්ය සහ දැරිය හැකි ප්‍රෝටීන් ප්‍රභවයකි.  ඒවා තම්බා, තැම්බූ හෝ ඔම්ලට් ලෙස විවිධ ආකාරවලින් සකස් කළ හැකිය.  ප්‍රෝටීන් වැඩි කිරීම සඳහා සම්පූර්ණ බිත්තර හෝ බිත්තර සුදුමද බාවිතය සුදුසුය.

 4. රනිල කුලයට අයත් බෝග

 බෝංචි, පරිප්පු සහ කඩල වැනි රනිල කුලයට අයත් බෝගවල ප්‍රෝටීන් සහ තන්තු බහුල බැවින් ඒවා රුධිරයේ සීනි මට්ටම පාලනය කිරීම සඳහා වඩාත් සුදුසු වේ.  ඒවා සුප්, සලාද හෝ ප්‍රධාන කෑම වලට ඇතුළත් කර ආහාර ට ගැනීමෙන් දියවැඩියාව රෝගින්ට තම ප්‍රෝග්‍ අවශ්‍යතා සම්පූර්ණ කර ගත හැක.

 5. යෝගට්

 යෝගට් ප්‍රෝටීන් වලින් පොහොසත් වන අතර සාමාන්‍ය යෝගට් වලට සාපේක්ෂව අඩු කාබෝහයිඩ්‍රේට් වේ.  එකතු කළ සීනි අඩංගු නොවන , පැනිරසකාරක වර්ග අඩංගු නොවන යෝගට් තෝරා ගැනීමට මෙහිදි වග බලා ගත යුතුය .

 6.ඇට වර්ග සහ බීජ

 ආමන්ඩ්, walnuts, chia ඇට සහ හණ ඇට ප්‍රෝටීන්, සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද සහ තන්තු වලින් පිරී ඇත.  මේවා යෝගට් සහ සලාද සඳහා බාවීත කරයි.

 7 . කිරි

කිරි, චීස්, සහ ගෘහ චීස් වැනි අඩු මේද හෝ මේද නොවන කිරි නිෂ්පාදන සඳහා තෝරා ගත යුතුය. මේවායින් අවශ්‍ය විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ සමඟ ප්‍රෝටීන් සපයයි.

 8.Quinoa

Quinoa යනු ග්ලූටන් රහිත සම්පූර්ණ ධාන්ය වර්ගයක් වන අතර එය අත්‍යවශ්‍ය ඇමයිනෝ අම්ල නවයම අඩංගු වන අතර එය සම්පූර්ණ ප්‍රෝටීන් ප්‍රභවයක් බවට පත් කරයි.  එය සලාද සඳහා යොදා ගන්න අතර  අතුරු කෑමක් ලෙස ද යොද ගනි.

 මෙම ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර ඔබේ ආහාර වේලට ඇතුළත් කිරීමෙන්, දියවැඩියාව ඇති පුද්ගලයින්ට සමස්ත සෞඛ්‍යය සහ යහපැවැත්ම ප්‍රවර්ධනය කරන අතරම රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඵලදායි ලෙස කළමනාකරණය කළ හැකිය.

Leo Nadeesha Mayomi ,

1 st year ,

Faculty of Arts.

Saturday, February 24, 2024

දියවැඩියාවට සුදුසු අල වර්ග - Article 08


අපගේ ප්‍රධාන ආහාර වේල් සංකීර්ණ පිෂ්ටය අඩංගු ආහාර මතම පදනම් වීම ප්‍රධාන අභියෝගයක් බවට පත්ව ඇත. මන්ද එම නිසා කාබෝහයිඩ්‍රේට් වැනි සිරුරට ශක්තිය ලබාදෙන ගුණාත්මක බවින් යුතු ආහාර මගහැරී යාම නිසාය. නමුත් මෙම සියලු පෝෂක කොටස් සිරුරට ලැබෙන පරිදි ආහාර තෝරා ගැනීම මගින් රුධිරගත ග්ලූකෝස් මට්ටම පාලනය කිරීම ඉතාම පහසුවේ. 

සංකීර්ණ කාබෝහයිඩ්‍රේට් සහිත ආහාර මගින් විටමින්, ඛනිජ ලවණ හා තන්තුමය කොටස් ශරීරයට සපයයි. මෙම පෝෂණ ගුණය සහිත අල වර්ග ගණනාවක්ම අපට හඳුනාගත හැකිය. 

*ඉන්නල.

*නෙළුම් අල.

*කිරි අල.

*රාජ අල.

*හුලංකීරිය අල

 ඉන්නල

දේශීයව වගා කෙරෙන අල වර්ගයක් වන මෙම ඉන්නද ප්‍රධාන වර්ග දෙකකි.  එනම් දිගටි ඉන්නල හා බෝල ඉන්නලයි. මේවා බොහෝවිට ව්‍යාංජනයක් ලෙස ආහාරයට ගනී. මෙම අල වර්ගය රසයෙන් අඩුවුණත් පෝෂණ ගුණය හා ඖෂධී ගුණය ඉතාම ඉහළය.  විශේෂයෙන්ම දියවැඩියා රෝගීන්ට ගුණදායක වීමට මෙහි සුවිශේෂී ගුණාංග කිහිපයක් පවතී. 

*අනිකුත් අල වර්ග වලට වඩා මෙහි පිටි ගතිය අඩුය. එසේම තෙල් සහ සීනි ප්‍රමාණය ද අඩුය. 

*මෙහි සීනි මට්ටම අඩු නිසා දියවැඩියා රෝගීන්ට මෙන්ම නිරක්තියද පාලනය කරයි.

*අධික තරබාරුව අඩු කර කෑම රුචියද වඩවයි.

මේ අනුව ඉන්නල දියවැඩියා රෝගයට වඩාත් ගුණදායක වේ.

 රාජ අල

අලංකාර දම් පැහැයකින් යුතු මෙම අල වර්ගය තම්බා හෝ ව්‍යංජනයක් ලෙස ආහාරයට ගත හැකිය.  යකඩ,කැල්සියම්,පොටෑසියම්, ප්‍රතිඔක්සිකාරක සහ ප්‍රෝටීන් යන පෝෂක කොටස් ගණනාවකින් ම රාජ අල අනූන වේ. මෙම රාජ අල දියවැඩියා රෝගයට ඉතාම ගුණදායකය. නමුත් එහි ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණය ජලයට දමා තැම්බීම මගින් විනාශ වන බව පර්යේෂණයකින් සොයාගෙන ඇත.

මීට අමතරව තවත් අල වර්ග ගණනාවක් දියවැඩියා රෝගයට ගුණදායක බව හඳුනාගෙන ඇත. නමුත් එම සියල්ල දිනපතා ආහාරයට එක් කර ගැනීම එතරම් සුදුසු නොවේ. එම නිසා සතියකට වරක් හෝ දෙවරක් පමණ ආහාරයට එක් කර ගත යුතු අල වර්ගද කිහිපයකි.

*මඤ්ඤොක්කා

*බතල

*අර්තාපල්

මේ ආකාරයට දියවැඩියා රෝගයට ගුණදායක අල වර්ග මොනවාද යන්න හඳුනාගත හැකිය.

Nisansala Pathirana 

Second year 

Faculty of Arts

Friday, February 23, 2024

නවම් පොහොයේ වැදගත්කම .....


"සබ්බ පාපස්ස අකරණං කුසලස්ස උපසම්පදා සචිත්ත පරියෝ දපනං

ඒතං බුද්ධාන ශාසනා"

"සියලු පව් නොකිරීමත් ,කුසල් දහම් උපදවා ගැනීමත්,තමන්ගේ සිත පිරිසිදු කිරීමත් යන මේවා බුදුරජාණන් වහන්සේලාගේ අනුශාසනයයි"

 අද නවම් මාසයේ එනම් පෙබරවාරි මාසයේ විසි දෙවැනිදා යි.බෞද්ධයන් වන ලෝකවාසී ,ලංකාවාසී සියලු ජනයාට වැදගත් වන නවම් පුර පසළොස්වක පොහෝ දිනය අදට යෙදී ඇත.දෙව් මිනිසුන්ගේත් , තිලොවට අග්‍ර වූත් ගෞතම  බුදුන් වහන්සේගේ සම්බුද්ධ චරිතය සම්බන්ධයෙන් සිදු වූ වැදගත් සිදුවීම් රාශියක් ද, ශාසනික වශයෙන් සිදු වූ වැදගත් සිදුවීම් රාශියක් ද උතුම් නවම් පොහෝ දින සිදු වූ නිසා බෞද්ධයන් වන අප සැමට මෙය ඉතා වැදගත් පොහෝ දිනකි.එසේ සිදු වූ වැදගත්කම් මෙසේ පෙන්වා දිය හැකිය.

⭕  සැරියුත්, මුගලන් මහරහතන් වහන්සේලා දෙනමට අග්‍ර ශ්‍රාවක තනතුර පිරිනැමීම.

බුදුන් වහන්සේගේ අගසව් දෙනම එනම් අග්‍රශාවක තනතුර නවම් පුර පසළොස්වක පොහෝ දින දී පිරිනමන ලදී.මෙම තනතුර සඳහා සැරියුත් මුගලන් මහරහතන් වහන්සේලා දෙනම තේරී පත්විය.බුදුන් වහන්සේගේන් මෙම අගසව් තනතුරු ලබා ගැනීමට බොහෝ භික්‍ෂූන් උත්සාහ කළ ද ධර්ම සභාවේදී උන්වහන්සේ සැරියුත් මුගලන් දෙනමට එම තනතුරු පිරිනමා ඇත.එහිදී සැරියුත් මහරහතන් වහන්සේට දකුණු අග්‍රශාවක හා ධර්ම සේනාධිපති වශයෙනුත්,මුගලන් මහරහතන්  වහන්සේට  වම් අග්‍රශාවක හා මහා ප්‍රඥාවන්තයින් අතර අගසව් තනතුර ද හිමි විය.

⭕ඕවාද ප්‍රාතිමෝක්ෂය දේශනා කිරීම.

නවම් පුර පසළොස්වක පොහෝ දින සිදු වූ තවත් වැදගත් සිදුවීමක් ලෙස මෙය පෙන්වා දිය හැකිය ."ඕවාද ප්‍රාතිමෝක්ෂය "යනුවෙන් හඳුන්වනු ලබන්නේ භික්ෂූන් වහන්සේලා මේ ආකාරයට හික්මිය යුතු යැයි සෑම බුදුන් වහන්සේ කෙනෙකුම  දේශනා කරනු ලබන අනුශාසනයයි .මේ නිසා බෞද්ධයන් වන අප සැමට එයා ඉතා වැදගත් පොහොය දිනකි.

⭕ප්‍රථම මහා සංඝ සන්නිපාතය සිදුවීම .

බුදුන් වහන්සේ වේළුවනාරාමයේ දී සැරියුත් මුගලන් මහරහත් දෙනම ප්‍රමුඛ කොටගත් දෙසිය පනහක් පිරිවර රහතුන් සහ 1250ක් මහරහතන් වහන්සේලා ඒකරාශී කරගෙන මෙම මහා සංඝ සන්නිපාතය සිදුකරන ලදී .නවම් පොහෝදා සිදු වූ වැදගත් සිදුවීමක් ලෙස මෙය පෙන්වා දිය හැකිය.

⭕බුදුන් වහන්සේ ආයු සංස්කාරය අත්හැරීම .

නවම් පුර පසළොස්වක පොහොය දිනයේ සිදු වූ තවත් වැදගත් සිදුවීමක් ලෙස බුදුන් වහන්සේ මාරයාගේ ආරාධනය අනුව "චාපාල"නම් චෛත්‍ය ආසන්නයේ දී මාස තුනකින් සම්බුද්ධ පරිනිර්වාණය සිදු කරන බවත් ඒ නිසා ආයු සංස්කාරය අත්හැරීම සිදුකරන බවත් දේශනා කිරීම පෙන්වා දිය හැකිය.

මෙම සිදුවීම් රාශිය නිසා ශාසනික වශයෙන් මෙන්ම සම්බුද්ධ චරිතය තුළ වූ අසිරිමත් සිදුවීම් සිදු වූ වැදගත් පොහොයක් ලෙස නවම් පුන් පොහෝ දින ලංකාවාසී ලෝකවාසී බොදු ජනයාට වැදගත් වේ.

ලංකාවාසී ලෝකවාසී සියලු දෙනාටම අසිරිමත් නවම් පුන් පොහෝ දිනයක් වේවා!!...

දියවැඩියාවට සුදුසු පළතුරු - Article 07


ඇමරිකාවේ විද්‍යාඥයන් පිරිසක් විසින් වසර 20ක් තුළ සිදු කළ පර්යේෂණයක ප්‍රතිඵලයකට අනුව දියවැඩියා රෝගීන් විසින් අනුභව කළ යුතු පළතුරු වර්ග සහ ඒවා කවර ප්‍රමාණයකින් ගත යුතුද යන්න පැහැදිලිව හඳුනාගෙන ඇත. එම අදහසට අනුව දියවැඩියා රෝගියෙකු විසින් සෑම විටම පළතුරු ආහාරයට ගැනීමේදී කාබෝහයිඩ්‍රේට්  හෙවත් පිෂ්ඨය අඩු මෙන්ම කෙඳි අධික පළතුරු ද යන්න සැලකිලිමත්වීම වැදගත් බව ඔවුන් පෙන්වා දී ඇත. මන්ද එක්වරකදී කාබෝහයිඩ්‍රේට් හෙවත් පිෂ්ඨය 15g කට වඩා ශරීරගත වීම දියවැඩියා රෝගීන්ට අහිතකර වීම හේතුවෙනි. 

 මේ අනුව දියවැඩියා රෝගීන්ගේ එම රෝගී තත්ත්වය ඖෂධ මගින් පමණක් පාලනය කිරීමට හෝ සුව කිරීමට උත්සාහ ගන්නා කාලය තුළ මෙවැනි ස්වභාවික පළතුරු ආදිය ද රෝගියාට ලබාදීම සෑම ආකාරයකටම ගුණදායක වෙයි. එහිදී මෙම පළතුරු තෝරාගැනීමේදී එම පළතුරුවල අඩංගු කාබෝහයිඩ්‍රේට් සංයුතිය පිළිබඳ වැඩි අවධානයක් යොමු කිරීම වඩාත් වැදගත් වේ. ඒ අනුව මෙවැනි රෝගීන්ට වඩාත් සුදුසු පළතුරු ගණනාවක් හඳුනාගත හැකිය.

*මධ්‍යම ප්‍රමාණයෙන් ඉඳුණු කෙසෙල් ගෙඩියක්.

*ඇට සහ ලෙළි ඉවත් කළ අඹ ග්‍රෑම් අසූ තුනක් පමණ.

*ඉඳුණු පැණි කොමඩු 190g පමණ.

*ඉදුණු ස්ට්‍රෝබෙරි 180g පමණ.

*ඉඳුණු සැපදිල්ලා 80g පමණ.

*ඉඳුණු අන්නාසි 124g පමණ.

මෙම පළතුරු ප්‍රමාණය ඉක්මවා ආහාරයට ගැනීම රෝගියාට අහිතකරවන අතර කෙසෙල් වැනි පළතුරු මධ්‍යම ප්‍රමාණයෙන් ඉදුණු කෙසෙල්  වීමත් සැලකිලිමත් විය යුතු සාධකයකි.

මෙම රෝගය සඳහා ගුණදායකම පළතුරු දෙවර්ගයක් ලෙස කාමරංගා සහ වෙරලු පෙන්වාදිය හැකිය. එවැනි පලතුරු දිගු කාලයක් තිස්සේ ආහාරයට ගැනීම මගින් දියවැඩියාව සුවපත් වීමටද ඇති සම්භාවිතාව ඉතා ඉහළය. ඊට අමතරව නෙල්ලි ආහාරයට ගැනීමද මෙවැනි රෝගීන්ට වඩාත් ගුණ දෙන පළතුරකි. මෙම කාමරංගා වැනි පළතුරු පානයක් ලෙස ගැනීමට වඩා අමුවෙන් ආහාරයට ගැනීම වඩාත් ගුණ දෙන සුදුසු ක්‍රමවේදයක් බව හඳුනාගෙන ඇත. 

ඊට අමතරව දියවැඩියා රෝගීන්ට සුදුසු තවත් පළතුරු වර්ග කිහිපයකි.

* ඇපල්

* අලිගැටපේර 

* දං

* බ්ලූබෙරි

* චෙරි

* මිදි 

* ගස්ලබු 

* දොඩම් 

* පීච්

* පෙයාර්ස්

* ටැංජරීන්

මෙම පළතුරු වර්ගද වෛද්‍ය නිර්දේශයන්ට යටත්ව ඒ ඒ ප්‍රමාණයන්ගෙන් ලබා ගැනීම ඉතා වැදගත්ය. මේ ආකාරයට දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා ගුණදායක පළතුරු වර්ග ගණනාවක් පිළිබඳ පැහැදිලි අවබෝධයක් ලබා ගැනීමට හැකියාව ඇත.

Nisansala Pathirana 

Faculty of Arts 

Second Year

Wednesday, February 21, 2024

දියවැඩියාව වළක්වා ගත හැකි ක්‍රම - Article 06


(1) ඕනෑම රෝගියකු හට සුදුසු ආහාර සේම නුසුදුසු ආහාර ද ඇත. ආයුර්වේදයේදී ආහාරවල ගුණ ස්වභාවය මධුර, අම්ල, ලවණ, කටු, තිත්ත, කෂාය ලෙස කොටස් පහකට වර්ග කෙරේ. ඒ අතරින් කටු, තිත්ත, කෂාය කියන රස ත්‍රිත්වය දියවැඩියා  චිකිත්සාවේදී බහුලව යොදා ගනී. බැදපු යව (බාර්ලි), යවවලින් සාදන ලද ආහාර, අමුනම් ධාන්‍යය, කඩල, කොල්ලු, උඳු, මුං ඇට, පැරැණි සහල් වර්ග (හැමදා සහල්) දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා සුදුසුය. ත්‍රිපලා (අරළු, බුළු, නෙල්ලි) නෙල්ලි යුෂ, පැරැණි මී පැණි, හාල්, තිත්ත රස පලා වර්ග (කිරි අගුණ, අගුණ, කුරිඤ්ඤං කොළ, තෙබු, කතුරුමුරුංගා) ආදිය ද දියවැඩියාව  සඳහා සුදුසුය. දියවැඩියා රෝගීන්ගේ බහුල රක්තහීනතාවයක් ද දක්නට ලැබෙන බැවින් ඔවුන්ට යකඩ අඩංගු ආහාර වැඩිපුර ලබාදිය යුතුය. ඉහත සඳහන් කළ පලා වර්ගවල යකඩ, ඛණිජ ලවන ආදිය අඩංගු බැවින් දියවැඩියා රෝගීන්ට එවැනි ආහාර වඩාත් සුදුසු වේ.

මාංශ අනුභවයේදී දියවැඩියා රෝගීන් තෝරාගත යුත්තේ මේදය අඩු මස් වර්ගයි. ඌරු මස්, හරක් මස්, කුකුල් මස් තෙල් සහිත බැවින් ඉන් හැකිතාක් ඈත්වීම යෝග්‍යය වේ. නමුත් මේ සියලු දේ ලබාගතයුත්තේ වෛද්‍ය උපදෙස්වලට අනුවය. ආයුර්වේදයේ සඳහන් වන ආකාරයට මාළු වර්ග වැඩිපුර ගැනීමත් දියවැඩියාවට හේතුවන අතර මෙහිදී තෝර මාළු, පරා මාළු, අමු හාල් මැස්සො ආහාර සඳහා උචිතය. 

කාමරංගා දියවැඩියාව රෝගීන්ට වඩාත් ගුණදායක පළතුරකි. මෙවැනි පළතුරක් රසවත් සලාදයක් ලෙස සකසා ආහාරයට ගතහැකි අතර අතුරු විපාක ඇතිවිය හැකි බැවින් ඒවාද අනවශ්‍ය පමණට ආහාරයට ගැනීමටද සුදුසු නැත. ඇඹුල් කෙසෙල්, ගස්ලබු, පේර, නෙල්ලි, නමිනං වැනි ස්වභාවික පළතුරු වර්ගද නියමිත ග්‍රෑම් ප්‍රමාණවලින් ආහාරයට ගතහැකි අතර කෝලිකුට්ටු කෙසෙල්, ඇපල්, මිදි වැනි පලතුරු එතරම් සුදුසු නොවේ.

සාමාන්‍ය දිනකට අපි ආහාර වේල් තුනකට පුරුදුව සිටියද දියවැඩියා රෝගීන්ට අධික ලෙස කුසගිනි දැනෙන නිසා ඔවුන් ආහාර වේල් පහක් ලෙස ආහාර ගත්තාට ගැටලුවක් නැත. නමුත් මෙහිදී එක් එක් වේලක් සඳහා ආහාර ලබාගත යුත්තේ සුළු ප්‍රමාණයකි. සාමාන්‍යයෙන් බත් පිඟානක් බෙදා ගැනීමේදී පිඟානක් රැගෙන එය කොටස් හතරකට වෙන්කරගෙන එයින් හතරෙන් එකක් බත්, හතරෙන් එකක් පලා වර්ගයක්, තවත් හතරෙන් එකක් එළවළුවක් හා අනෙක් හතරෙන් එක අප ආහාරයට ගන්නා ප්‍රෝටීන් අඩංගු ද්‍රව්‍යයක් ලෙස ආහාර බෙදාගත යුතුය. හාල්වලිනුත් වඩා සුදුසු රතු සහලයි.

(2)රුධිරයේ සීනි ප්‍රමාණය හා ශරීරයේ බර පාලනය කර ගැනීම.

(3) දුම් පානයෙන් වැලකීම.

(4) මත් පැන් පානය පාලනය කිරීම. මේ මඟින් පාද වලට රුධිර සංසරණය වීම අඩුවීම වලක්වා ගත හැක.

(5) විශාල මාත්‍රා වලින් විටමින් B 12  මේවා වැඩිපුර ගැනීම මඟින් ඉන්සියුලින් වල ක්‍රියාව නිෂ්ක්‍රිය කල හැක.(දිනකට 50-100)

(6) මානසික පීඩනය පාලනය කිරීම. නිතර මනස කැළඹෙන දේවලින් අන්තරාසර්ග පද්ධතියේ හෝමෝන ස්‍රාවය වෙනස් වීම සිදුවිය හැකි අතර එමගින් ඉන්සියුලින් ස්‍රාවයටද බලපෑමක් සිදුවිය හැකිය. දියවැඩියාව හටගන්නේද ඉන්සියුලීන් ස්‍රාවයෙහි බලපෑමෙන් වන නිසා මනසට විවේකය ලබාදීම කළ යුත්තකි. භාවනාව, යෝග, ව්‍යායාම, මානසික ආතතිය තුරන් කිරීමේ මහා පිටුවහලකි.

(7) දියවැඩියාව ඇති කාන්තාවන් ගැබ් ගැනීමට පෙර ඇය තම රුධිර සීනි ප්‍රමාණය ගැන සෑහෙන කාල පරාසයක් තිස්සේ අවධානය යොමු කර තිබීම. නැතහොත් කළලයක් ඇතිවී පළමු සති 5-8 දක්වා කාලය තුල කළලයට විකෘතිතා ඇතිවිය හැක.

(8) වෛද්‍යවරයා හමුවී නියමිත මාත්‍රාවෙන් යුතුව ඖෂධ ලබා ගැනීම.  

(9) දියවැඩියාවෙන්  පෙළෙන රෝගියකුගේ සමට කෙරෙන සත්කාරයක් ලෙස සැවැන්දරා, කුරුඳු කුඩු, එනසාල්, අගිල් සුදුහඳුන් ආදිය හොඳින් අඹරා චූර්ණයක් ලෙස සකස් කර වතුරේ දියකර සමෙහි අලේප කිරීම ගත හැකිය. මෙලෙස මඳ වේලාවක් ආලේප කර සිට පසුව ස්නානය කිරීමෙන් සමෙහි අපද්‍රව්‍ය ඉවත් වී සම පිරිසිදු වීම සිදුවේ.

(10) උදෑසන අවදි වූ ගමන්ම මඳ උණුසුම් වතුර වීදුරුවක් පානය කිරීමද දියවැඩියා රෝගියකුට වඩාත් සුදුසුය. මේ නිසා ආහාර මාර්ගය පිරිසිදුවීමක් මෙන්ම ආහාර මාර්ගයෙහි එන්සයිම උත්තේජනය වීමක්ද සිදුවේ. නිරෝගී පුද්ගලයන් හටද මෙවැනි පුරුදු ඇතිකර ගැනීම හරහා වඩාත් සෞඛ්‍ය සම්පන්න දිවි පෙවෙතක හිමිකම් කිව හැකිවේ.

(11) ස්ථූලතාවය නිසා දියවැඩියාවට ගොදුරුවූවන් හට නින්ද මඳක් අඩුකරන ලෙස කියා තිබුණත් යම් පුද්ගලයකු කාර්ය බහුලතාවය නිසා නිදිමරනවානම් එය ඉතා අයහපත්ය. රාත්‍රියට අධික ලෙස නිදිමරන පුද්ලයන්ගේ රුධිරයෙහි සීනි මට්ටමද වැඩිවිය හැකි අතර රෝගියකුගේ ඒ තත්ත්වය තවදුරටත් වැඩිවේ. එබැවින් නින්ද යනු රෝගියකු හට අවශ්‍යම දෙයකි. 

(12) එමෙන්ම මනසට සැහැල්ලු සංගීතය රසවිඳීමද රෝගී නිරෝගී ඕනෑම පුද්ගලයකුට සුදුසුය.

මෙවැනි ක්‍රම අනුගමනය කිරීම තුලින් දියවැඩියා රෝගය වළක්වා ගැනීමටත් ,දියවැඩියා රෝගයට ගොදුරු නොවී සිටීමටත් අපට හැකිය.

Leo Rashmi Shasikala

Faculty of Art

University of Colombo

වප් පුන් පොහෝ දිනය

  වප් පුන් පොහෝ දිනය අසිරිමත් බෞද්ධාගමික සිදුවීම් රැසක් සිදුවුනු වැදගත් පොහෝ දිනයකි. මහා පවාරණය, දේවාවරෝහණය, සාරිපුත්ත තෙරණුවෝ ප්‍රඥාවෙන් අග...